logo

Wat maakt Eidon® mineralen uniek?

 

Lang niet alle vloeibare producten die in water ‘opgeloste’ mineralen bevatten zijn even goed opneembaar. Ondanks dat deze producten kunnen worden aangeboden als ‘elementair’ of ‘ionisch’, zijn ze zeker niet zomaar onderling met de Eidon® producten uitwisselbaar. De Eidon® mineralen zijn uniek in hun soort: de minerale elementen zijn niet alleen elementair beschikbaar maar ook nog eens volledig in evenwicht, ook wel equilibrium genoemd. Indien stoffen volledig in evenwicht zijn, betekent dit dat de ingrediënten ondanks de tijd niet meer de neiging hebben te veranderen. Aangezien er voor de Eidon® producten enkel zuivere grondstoffen worden gebruikt en de ingrediënten geen neiging hebben tot verandering, is bijvoorbeeld het gebruik van conserveringsmiddelen niet nodig. Dit alleen al maakt de Eidon® mineralen uniek, onze producten zijn geheel vrij van ongewenste toevoegingen. Bevatten producten conserveringsmiddelen, dan kan men er van uitgaan dat dergelijke producten zonder deze conserveringsmiddelen niet volledig in evenwicht zouden zijn en dus niet gelijkwaardig zijn aan de Eidon® mineralen.

 

De betekenis van ‘ionisch’ en ‘elementair’

De betekenis van ‘elementair’
Voeding bevat van nature mineralen die meestal gebonden zijn aan eiwitten of andere verbindingen. Bekend is dat de opname van dergelijke gebonden mineralen die wij binnen krijgen via de voeding of door inname van voedingssupplementen vaak beperkt is. Deze opname kan variëren, waarbij percentages van 4% tot 20% gangbaar zijn. Sommige gebonden mineralen kunnen direct worden opgenomen maar meestal worden mineralen pas opgenomen als ze direct beschikbaar zijn, in de ongebonden vorm. Is het mineraal aanwezig in deze ongebonden vorm dan noemt men het mineraal ‘elementair’. We nemen magnesium als voorbeeld. Spreekt men over de elementaire vorm van het mineraal magnesium dan hebben we het over de ongebonden vorm van magnesium ook wel omschreven als het element Mg+. Indien magnesium gebonden is aan bijvoorbeeld chloride, dan spreekt men over een gebonden vorm, in dit geval over het mineraal magnesiumchloride. Ionisch Elementair Magnesium dat door Eidon® wordt aangeboden bevat als grondstof magnesiumchloride, echter is het aanwezige magnesium niet meer gebonden aan het element chloride. Beide zijn aanwezig als losse deeltjes die enkel worden omhuld door water. Alle Eidon® mineraal producten bevatten deze unieke vorm van ongebonden elementair beschikbare mineralen. Doordat de elementaire mineralen zo klein zijn, kunnen ze zelfs door het slijmvlies direct in het bloed worden opgenomen. Grotere gebonden mineraaldeeltjes zijn hiertoe veelal niet in staat. Gebonden mineralen die wij binnen krijgen via onze voeding of door het gebruik van voedingssupplementen, worden in het lichaam met behulp van onze spijsvertering vrijgemaakt uit hun gebonden vorm en omgezet in ongebonden ofwel elementaire mineralen. Deze elementaire vormen van mineralen worden vervolgens door het lichaam weer gekoppeld aan diverse stoffen die ervoor zorgen dat de mineralen daar waar nodig door het lichaam kunnen worden benut.

 

De betekenis van ‘ionisch’                                                                                                                                                                                                                        Indien gebonden mineralen zich in een grote hoeveelheid water bevinden, dan noemt men dit geïoniseerde mineralen. Met gebonden mineralen wordt bedoeld dat twee of meer deeltjes die aantrekkingskracht op elkaar uitoefenen samen omhuld zijn met water. Overigens zijn lang niet alle vormen van mineralen zo maar op te lossen in water. Het zijn met name de mineraalzouten die daarvoor het meest geschikt zijn.

Indien ongebonden minerale elementen, ofwel elementaire mineralen zich in een grote hoeveelheid water bevinden, dan noemt men dit geïoniseerde elementaire mineralen. Met elementaire mineralen wordt bedoeld dat er slechts één deeltje, ofwel één element volledig omhuld is met water in plaats van twee of meer deeltjes samen.  

In beide gevallen spreek men van ionisatie, maar er zit wel degelijk een verschil tussen deze twee vormen van ionisatie. Ionisatie staat in beide bovengenoemde situaties voor het proces dat een gebonden mineraal of een elementair mineraal een elektron kwijtraken doordat deze deeltjes de vrijheid krijgen zich te bewegen in een grote hoeveelheid water. Alleen wordt in het ene geval slechts één deeltje, ofwel element, volledig omhuld door water en in het andere geval meerdere deeltjes samen.

Ionisatie van mineralen heeft als voordeel dat de mineralen beter door het lichaam kunnen worden opgenomen. Er zit wel een verschil in opname tussen de twee bovengenoemde vormen. De geïoniseerde vloeibare elementaire mineralen zijn direct biologisch beschikbaar en kunnen dus gelijk door het lichaam worden benut voor opname. De gebonden geïoniseerde mineralen moeten veelal eerst nog omgezet worden naar de ongebonden elementaire vorm en zijn dus niet direct volledig biologisch beschikbaar.

De vloeibare Eidon® producten bevatten de vloeibare ionische elementaire vormen van mineralen zoals omschreven op deze pagina. Dit betekent dat de mineralen direct en volledig biologisch beschikbaar zijn in hun allerkleinste vorm, de elementaire vorm.

Er zijn diverse bedrijven die vloeibare mineraalproducten aanbieden en gebruik maken van de termen 'ionisch' en 'elementair'. Het woord 'elementair' kan op diverse manieren worden geïnterpreteerd en wordt gebruikt voor de omschrijving van producten die onderling sterk verschillen en wat opneembaarheid betreft niet onderling uitwisselbaar zijn, ook al lijkt dat op het eerste oog soms wel zo.

De vloeibare mineraalproducten die door andere bedrijven worden aangeboden zijn in geen geval gelijk aan de Eidon® mineralen. In feite kan iedereen mineralen oplossen in water en deze aanbieden als 'ionisch' en 'elementair'. Deze woorden zeggen niets over de kwaliteit en productiewijze van een product of de gelijkwaardigheid aan de Eidon® mineralen. Dat deze producten anders zijn kunt u eenvoudig herkennen aan het gebruik van conserveringsmiddelen of natriumzouten of een relatief korte houdbaarheidsdatum. Maar het allerbeste advies dat wij u kunnen geven is om het verschil zelf te ervaren!

257